Tuesday 15 May 2012

:: MAKANAN ::


- Menu ialah suatu senarai hidangan yang lengkap untuk sesuatu hidangan
- Tujuan utama merancang sesuatu menu:
  • Untuk menyediakan hidangan makanan yang berkhasiat, menarik, seimbang dan menyelerakan
  • Untuk menjimatkan tenaga, kos, bahan makanan dan masa penyediaannya
  • Mengelakkan pembaziran perbelanjaan
- Dapat disediakan dalam beberapa cara iaitu : 
  • CARA TIMUR : contoh - nasi lemak

   

  • CARA BARAT : contoh - burger
  • CARA BUDAYA SETEMPAT : contoh - nasi kerabu

 ALATAN DAN KELENGKAPAN DAPUR
  • Periuk belanga
  • Kutleri
  • Alatan memasak
  • Alatan membuat kek dan pastry
  • Alatan menghidang & menyiapkan peranggu meja
  • Kain-kain dapur

ETIKA MAKAN

  1.  Etika makan ialah adab dan sopan semasa makan
  2. Adab semasa di meja makan :
  • Postur betul
  • Rapatkan kaki
  • Letak napkin di atas riba dengan cermat
  • Suap makanan sedikit-sedikit, cermat
  • Bongkokkan sedikit badan semasa menyuap
  • Guna sudu-garpu @ pisau –garpu dengan senyap
  • Ambil sajian dengan cermat
  • Jangan letak siku atas meja
  • Kunyah perlahan-lahan, senyap tanpa buka mulut
  • Minum perlahan tanpa bunyi
  • Berbual perkara baik-baik
  • Biarkan makanan sejuk dahulu.jangan tiup makanan.
  • Ambil makanan secukupnya.
  • Minta orang berhampiran hulurkan makanan.
  • Kumpul sisa makanan di tepi pinggan @ piring layan
  • Rapatkan kutleri setelah selesai makan
  • Kacau kopi perlahan-lahan
  • Beredar bersama-sama setelah selesai @ minta izin jika terpaksa pergi lebih 

MARI AMALKAN PEMAKANAN SEIMBANG !!

No comments:

Post a Comment